Cukrzyca
Dławica piersiowa
Nadciśnienie tętnicze
Wysoki cholesterol
Tiftele: klopsiki w sosie
Czas przygotowania20 min
Czas gotowania70 min
Porcje4
Europa
Składniki
Klopsiki
- 200 g mielonej wołowiny
- 200 g mielonej jagnięciny
- ½ cebuli
- 1 ząbek czosnku
- ½ pęczka koperku
- ½ pęczka natki pietruszki
- 1 duże jajko, lekko roztrzepane
- 1 ziemniak
- 1 marchewka
- 1 łodyga selera naciowego
- 1/2 kromki chleba, namoczonego w wodzie
- Sól, pieprz
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki zimnej wody
Sos
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 pomidory
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- ½ łyżeczki cukru
- ½ pęczka natki pietruszki
- ½ zielonej papryki
- ½ czerwonej papryki
- ½ zielonej papryczki chili, pokrojonej na plasterki
- 100 mL wody
Sposób przyrządzania
• Zetrzeć na tarce ziemniak, marchewkę i seler naciowy.
• Zmiksować mięsa, warzywa oraz grubo posiekaną cebulę, czosnek, koperek i natkę.
• Przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
• Dodać chleb, jajko i zimną wodę. Wyrobić ręcznie.
• Wstawić do lodówki na 20 minut.
• Uformować klopsiki wielkości orzecha włoskiego (będzie łatwiej, jeśli zwilży się ręce wodą).
• Zrumienić z każdej strony na oleju.
• Pokroić pomidory w plasterki (można je wcześniej obrać ze skórki).
• Drobno posiekać i zrumienić cebulę.
• Dodać pozostałe składniki sosu.
• Po zagotowaniu, wrzucić klopsiki. Gotować na wolnym ogniu przez 15 minut, a następnie dusić na małym ogniu przez 30 minut.
Energia (Kcal) |
Białko (g) | Węglowodany (g) | w tym cukry (g) | Tłuszcze (g) | w tym kwasy nasycone (g) | Omega 3 (g) |
błonnik (g) | Sód (mg) |
381,4 | 32,5 | 21,4 | 9,8 | 17,0 | 6,5 | 0,1 | 5,3 | 284,1 |
Uwagi dietetyka
Klopsiki to typowe danie kuchni środkowoeuropejskiej. Można je przygotować ze zmielonych resztek mięsa, żeby nie marnować żywności.