Cukrzyca
Wysoki cholesterol
Dławica piersiowa
Barszcz ukraiński
Czas przygotowania20 min
Czas gotowania30 min
Porcje4
Europa
Składniki:
- burak – 400 g (4 sztuki)
- ziemniaki – 280 g (4 sztuki)
- cebula – 200 g (2 sztuki)
- pietruszka, korzeń – 100 g (2 sztuki)
- marchew – 100 g (2 sztuki)
- jogurt grecki – 80 g (4 łyżki)
- koperek – 32 g (4 łyżki)
- olej rzepakowy – 20 g (2 łyżki)
- majeranek – 16 g (4 łyżeczki)
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Umyj warzywa. Marchew, pietruszkę, ziemniaki i cebulę obierz. Pietruszkę i marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub pokrój w kostkę.
- Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju.
- Dodaj starte warzywa: pietruszkę i marchew.
- Przez chwilę podsmażaj całość, po czym dodaj pokrojonego buraka.
- Dopraw, zalej wodą do powierzchni warzyw i gotuj pod przykryciem ok. 20 minut do miękkości.
- W tym czasie ugotuj ziemniaki* w osolonej wodzie.
- Barszcz podawaj z kleksem jogurtu, świeżym koperkiem i ziemniakami.
* Ziemniaki możesz pokroić w drobną kostkę i wrzucić do barszczu lub jeść osobno, dodając do każdego kęsa.
ENERGIA |
BIAŁKO |
WĘGLOWODANY |
TŁUSZCZ |
BŁONNIK |
213 kcal |
6,3 g |
34,3 g |
7,4 g |
8,5 g |