Cukrzyca
Wysoki cholesterol
Dławica piersiowa
Budyń jaglany z bananem i borówkami
Czas przygotowania15 min
Czas gotowania15 min
Porcje4
Europa
Składniki:
- kasza jaglana, sucha – 120 g (0,75 szklanki)
- mleko 1,5 % – 500 g (2 szklanki)
- banan – 240 g (2 sztuki)
- borówki amerykańskie – 200 g (4 garści)
- migdały w płatkach – 20 g (4 łyżeczki)
- kardamon
Sposób przygotowania:
- Kaszę przepłucz pod bieżącą wodą, a następnie ugotuj na mleku z kardamonem (możesz rozgotować).
- Dodaj do kaszy rozgniecione banany. Jeszcze przez chwilę podgrzewaj.
- Całość zblenduj i przełóż do miseczki.
- Podawaj z borówkami i płatkami migdałów.
ENERGIA |
BIAŁKO |
WĘGLOWODANY |
TŁUSZCZ |
BŁONNIK |
280 kcal |
9,5 g |
50,7 g |
5,8 g |
4 g |