My Health Partner Logo
Dławica piersiowa
Wysoki cholesterol
Cukrzyca
Niewydolność serca
Nadciśnienie tętnicze

Chlebek bananowy

Chlebek bananowyimage
image showing recipe preparationPreparation timeelementCzas przygotowania15 min
image showing recipe preparationCooking timeelementCzas gotowania45 min
image showing recipe preparationPortionselementPorcje4
image showing recipe preparationFromelementEuropaAmeryka Północna

Składniki:

masło - 40 g
cukier brązowy - 20 g
jajko - 1 sztuka
bardzo dojrzały banan - 1 sztuka
ekstrakt waniliowy - 1/2 łyżeczki
mąka - 120 g
drożdże suszone - 1 opakowanie
szczypta soli
 

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopnii.
Rozbij jajko i lekko je ubij.
• W rondelku na małym ogniu, rozpuść masło z cukrem. Następnie po zdjęciu z ognia i przestudzeniu, dodaj jajko.
• Dodaj lekko rozgniecionego banana i ekstrakt waniliowy.
Delikatnie mieszając, dodaj mąkę, drożdże i sól.
Wysmaruj formę do ciasta i oprósz mąką.
Piecz przez 45 minut, sprawdzając za pomocą patyczka, czy wypiek jest gotowy.
 
ENERGIA
(Kcal)
BIAŁKO (g) WĘGLOWODANY (g) CUKIER (g) tłuszcze (g) tłuszcze nasycone (g) Omega
3 (g)
BŁONNIK (g) sód (mg)
255,7 6,8 32,4 10,2 10,4 6,1 0,1 2,5 93

Porada żywieniowa:

Spożywanie chleba bananowego powinno być sporadyczne.
Można zjeść go na śniadanie z owocami i nabiałem.