Wysoki cholesterol
Chłodnik z chrupiącymi warzywami
Czas przygotowania15 min
Czas gotowania0 min
Porcje4
EuropaIndie
Składniki :
- Jogurt grecki - 2 opakowania
- cytryna - 1 sztuka
- kumin - szczypta
- świeża kolendra - garść
- świeża mięta - garść
- rzodkiewka - 10 sztuk
- marchew - 2 sztuki
- mała, czerwona cebula - 1 sztuka
- ogórek - 1/2 sztuki
- starty imbir - 1/2 łyżeczki
- sól
Sposób przygotowania:
- Umyj, obierz i pokrój marchewki w długie paski przypominające tagliatelle.
- Usuń nasiona z ogórka i pokrój go w cienkie plasterki.
- Posiekaj czerwoną cebulę, miętę i kolendrę.
- Wymieszaj zioła z cebulą. Dopraw odrobiną soku z cytryny.
- Zetrzyj skórkę z cytryny.
- Wymieszaj jogurt z pozostałym sokiem z cytryny, skórką, przyprawami i solą.
- Włóż do lodówki na 1 godzinę i podawaj.
Porady żywieniowe:
Ten przepis jest alternatywą dla warzyw w sosie vinaigrette. Możesz zamieniać warzywa, wybierając lokalne i sezonowe produkty, co pozwoli dostarczyć więcej witamin i minerałów.