Cukrzyca
Dławica piersiowa
Wysoki cholesterol
Kluski leniwe na słodko z borówkami
Czas przygotowania25 min
Czas gotowania15 min
Porcje4
Europa
Składniki:
- ser twarogowy półtłusty – 400 g (2 opakowania)
- jajo kurze – 224 g (4 sztuki)
- mąka pszenna, typ 2000, pełnoziarnista – 120 g (8 łyżek)
- borówki amerykańskie – 400 g (8 garści)
- jogurt naturalny 1,5% – 320 g (2 niepełne szklanki)
- migdały w płatkach – 40 g (4 łyżki)
- sól
Sposób przygotowania:
- Twaróg włóż do miski razem z jajkami i szczyptą soli. Dokładnie rozgnieć widelcem lub praską do ziemniaków. Dodaj mąkę.
- Zagnieć składniki, łącząc je w kulę. Podziel na osiem części i z każdej uformuj wałek. Rozpłaszcz go, a następnie pokrój na ukośne kawałki.
- Zagotuj osoloną wodę w dużym garnku, dodaj kluski i gotuj przez minutę od wypłynięcia na powierzchnię. Odcedź.
- Kluski polej jogurtem, posyp borówkami i płatkami migdałów.
ENERGIA |
BIAŁKO |
WĘGLOWODANY |
TŁUSZCZ |
BŁONNIK |
470 kcal |
36,1 g |
45 g |
17,6 g |
6,1 g |