My Health Partner Logo
Cukrzyca
Wysoki cholesterol
Dławica piersiowa

Krem pomidorowy

Krem pomidorowyimage
image showing recipe preparationPreparation timeelementCzas przygotowania20 min
image showing recipe preparationCooking timeelementCzas gotowania60 min
image showing recipe preparationPortionselementPorcje4
image showing recipe preparationFromelementEuropa

Składniki :

  • mięso z piersi indyka, bez skóry – 200 g (2 porcje)
  • pietruszka, korzeń – 100 g (2 sztuki)
  • marchew – 100 g (2 sztuki)
  • cebula – 200 g (2 sztuki)
  • czosnek – 20 g (4 ząbki)
  • oliwa z oliwek – 20 g (2 łyżki)
  • sok pomidorowy – 1000 g (4 szklanki) lub sezonowo 8 pomidorów bez skórki
  • bazylia świeża – 20 g (20 listków)
  • ser mozzarella – 40 g (4 plasterki)
  • bazylia suszona – 16 g (4 łyżeczki)
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

  1. Mięso włóż do wody razem z kawałkami marchwi i pietruszki. Gotuj ok. 35 min na małym ogniu.
  2. Na patelni podsmaż na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę. Po zeszkleniu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dalej podsmażaj ok. 2 minut.
  3. Podsmażoną cebulę i czosnek dodaj do wywaru. Gotuj ok. 10 minut.
  4. Dodaj sok pomidorowy lub – w sezonie – 8 świeżych pomidorów bez skórki. Gotuj ok. 10 minut, w międzyczasie dodaj suszoną bazylię i pieprz.
  5. Wyjmij z zupy mięso. Następnie zmiksuj zupę na krem.
  6. Przełóż na talerz, dodaj wcześniej wyjęte mięso, posyp mozzarellą i świeżą bazylią.

 

ENERGIA

BIAŁKO

WĘGLOWODANY

TŁUSZCZ

BŁONNIK

214 kcal

17,1 g

22,2 g

8 g

7,5 g