Cukrzyca
Wysoki cholesterol
Dławica piersiowa
Krem z białych warzyw
Czas przygotowania20 min
Czas gotowania20 min
Porcje4
Europa
Składniki:
- kalafior – 400 g (0,5 sztuki)
- ziemniaki – 280 g (4 sztuki)
- pietruszka, korzeń – 200 g (4 sztuki)
- seler korzeniowy – 120 g (2 plastry)
- oliwa z oliwek – 20 g (2 łyżki)
- ser parmezan – 32 g (4 łyżki)
- pietruszka, natka – 24 g (4 łyżeczki)
- zioła prowansalskie – 12 g (4 łyżeczki)
- mielona gałka muszkatołowa – 12 g (2 łyżeczki)
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Kalafiora podziel na małe różyczki.
- Selera, pietruszkę i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
- W garnku rozgrzej oliwę i przez chwilę podsmażaj przygotowane warzywa.
- Zalej wodą, tak by przykryła warzywa, gotuj pod przykryciem na małym ogniu do miękkości.
- Zmiksuj zupę blenderem, dodaj przyprawy.
- Podawaj ze startym parmezanem i natką pietruszki.
ENERGIA |
BIAŁKO |
WĘGLOWODANY |
TŁUSZCZ |
BŁONNIK |
215 kcal |
9,4 g |
27,5 g |
9,3 g |
8,6 g |