My Health Partner Logo
Cukrzyca
Wysoki cholesterol
Dławica piersiowa

Krupnik z kaszą jęczmienną

Krupnik z kaszą jęczmiennąimage
image showing recipe preparationPreparation timeelementCzas przygotowania20 min
image showing recipe preparationCooking timeelementCzas gotowania35 min
image showing recipe preparationPortionselementPorcje4
image showing recipe preparationFromelementEuropa

Składniki:

  • cebula – 200 g (2 sztuki)
  • olej rzepakowy – 20 g (2 łyżki)
  • marchew – 180 g (4 sztuki)
  • pietruszka, korzeń – 100 g (2 sztuki)
  • seler korzeniowy – 120 g (2 plastry)
  • kasza jęczmienna, perłowa, sucha – 120 g (8 łyżek)
  • liść laurowy – 8 g (8 sztuk)
  • ziele angielskie – 8 g (8 sztuk)
  • sól, pieprz
  • koperek – 32 g (4 łyżki)

 

Sposób przyrządzania:

  • Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju.
  • Marchew, pietruszkę i selera obierz, umyj i zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
  • Starte warzywa dodaj do cebuli, chwilę podsmażaj.
  • Dodaj przyprawy, całość zalej wodą.
  • Gotuj do miękkości warzyw – ok. 20 minut, po czym dodaj kaszę i gotuj jeszcze 15 minut.
  • Zupę podawaj obficie posypaną koperkiem.

 

ENERGIA

BIAŁKO

WĘGLOWODANY

TŁUSZCZ

BŁONNIK

215 kcal

4,9 g

38,7 g

6,6 g

8,2 g