Cukrzyca
Wysoki cholesterol
Dławica piersiowa
Krupnik z kaszą jęczmienną
Czas przygotowania20 min
Czas gotowania35 min
Porcje4
Europa
Składniki:
- cebula – 200 g (2 sztuki)
- olej rzepakowy – 20 g (2 łyżki)
- marchew – 180 g (4 sztuki)
- pietruszka, korzeń – 100 g (2 sztuki)
- seler korzeniowy – 120 g (2 plastry)
- kasza jęczmienna, perłowa, sucha – 120 g (8 łyżek)
- liść laurowy – 8 g (8 sztuk)
- ziele angielskie – 8 g (8 sztuk)
- sól, pieprz
- koperek – 32 g (4 łyżki)
Sposób przyrządzania:
- Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju.
- Marchew, pietruszkę i selera obierz, umyj i zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
- Starte warzywa dodaj do cebuli, chwilę podsmażaj.
- Dodaj przyprawy, całość zalej wodą.
- Gotuj do miękkości warzyw – ok. 20 minut, po czym dodaj kaszę i gotuj jeszcze 15 minut.
- Zupę podawaj obficie posypaną koperkiem.
ENERGIA |
BIAŁKO |
WĘGLOWODANY |
TŁUSZCZ |
BŁONNIK |
215 kcal |
4,9 g |
38,7 g |
6,6 g |
8,2 g |