Cukrzyca
Wysoki cholesterol
Dławica piersiowa
Leczo z ciecierzycą i kaszą gryczaną
Czas przygotowania25 min
Czas gotowania45 min
Porcje4
Europa
Składniki:
- kasza gryczana, sucha – 200 g (1 pełna szklanka)
- cebula – 200 g (2 sztuki)
- czosnek – 20 g (4 ząbki)
- pomidory z puszki, krojone – 800 g (2 puszki)
- cukinia – 600 g (2 sztuki)
- papryka czerwona – 280 g (2 sztuki)
- oliwa z oliwek – 20 g (2 łyżki)
- ciecierzyca w zalewie – 320 g (2 szklanki)
- papryka słodka, mielona – 20 g (4 łyżeczki)
- oregano, suszone – 20 g (4 łyżeczki)
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Zacznij gotować kaszę gryczaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Podduś na oliwie pokrojoną cebulę i czosnek, dodaj pokrojoną paprykę i cukinię oraz przyprawy. Duś przez kilka minut, ewentualnie z dodatkiem kilku łyżek wody.
- Opłucz ciecierzycę z zalewy pod bieżącą wodą.
- Dodaj krojone pomidory i ciecierzycę, a potem gotuj, aż nieco zmiękną. Jeśli wolisz dania bardziej wodniste, dolej ok. 2 szklanki wody.
- Leczo podawaj z ugotowaną kaszą gryczaną.
ENERGIA |
BIAŁKO |
WĘGLOWODANY |
TŁUSZCZ |
BŁONNIK |
450 kcal |
18 g |
79,5 g |
10,7 g |
19 g |