My Health Partner Logo
Cukrzyca

Pełnoziarniste naleśniki

Pełnoziarniste naleśnikiimage
image showing recipe preparationPreparation timeelementCzas przygotowania10 min
image showing recipe preparationCooking timeelementCzas gotowania15 min
image showing recipe preparationPortionselementPorcje
image showing recipe preparationFromelementEuropaAmeryka Północna

Składniki:

  • mąka pełnoziarnista - 180 g
  • mleko półtłuste (sojowe, owsiane lub migdałowe) - 300 ml
  • proszek do pieczenia - 1 saszetka
  • jajko - 1 sztuka
  • szczypta soli
  • olej do smażenia - 1 łyżka

Sposób przyrządzania:

  • Wymieszaj w misce mąkę, sól i proszek do pieczenia.
  • Dodaj mleko i jajko.
  • Wymieszaj za pomocą trzepaczki do uzyskania jednorodnej konsystencji.
  • Rozgrzej patelnie z małą ilością oliwy, następnie za pomocą chochelki wylej trochę ciasta i smaż naleśniki. Odwróć je, gdy na górze pojawią się bąbelki. 

Porady żywieniowe:

Mąka pełnoziarnista jest preferowana ze względu na dużą zawartość błonnika. Te pyszne naleśniki są charakterystyczne dla kuchni amerykańskiej. Możesz zjeść je na śniadanie z owocami i nabiałem. 
Jeśli chcesz, żeby były delikatniejsze w smaku, polej wierzch niewielką kroplą syropu z agawy. Charakteryzuje się on wysoką słodkością i niskim indeksem glikemicznym.