My Health Partner Logo
Cukrzyca typu 2

Pełnoziarniste naleśniki

Pełnoziarniste naleśnikiimage
image showing recipe preparationPreparation timeelementCzas przygotowania10 min
image showing recipe preparationCooking timeelementCzas gotowania15 min
image showing recipe preparationPortionselementPorcje
image showing recipe preparationFromelementEuropaAmeryka Północna

Składniki:

  • mąka pełnoziarnista - 180 g
  • mleko półtłuste (sojowe, owsiane lub migdałowe) - 300 ml
  • proszek do pieczenia - 1 saszetka
  • jajko - 1 sztuka
  • szczypta soli
  • olej do smażenia - 1 łyżka

Sposób przyrządzania:

  • Wymieszaj w misce mąkę, sól i proszek do pieczenia.
  • Dodaj mleko i jajko.
  • Wymieszaj za pomocą trzepaczki do uzyskania jednorodnej konsystencji.
  • Rozgrzej patelnie z małą ilością oliwy, następnie za pomocą chochelki wylej trochę ciasta i smaż naleśniki. Odwróć je, gdy na górze pojawią się bąbelki. 

Porady żywieniowe:

Mąka pełnoziarnista jest preferowana ze względu na dużą zawartość błonnika. Te pyszne naleśniki są charakterystyczne dla kuchni amerykańskiej. Możesz zjeść je na śniadanie z owocami i nabiałem. 
Jeśli chcesz, żeby były delikatniejsze w smaku, polej wierzch niewielką kroplą syropu z agawy. Charakteryzuje się on wysoką słodkością i niskim indeksem glikemicznym.