Cukrzyca
Wysoki cholesterol
Dławica piersiowa
Pieczony dorsz z warzywami i kaszą
Czas przygotowania20 min
Czas gotowania45 min
Porcje4
Europa
Składniki:
- dorsz świeży, filet bez skóry – 600 g (4 porcje)
- brokuł – 800 g (1,5 sztuki)
- marchew – 180 g (4 sztuki)
- oliwa z oliwek – 20 g (2 łyżki)
- kasza jęczmienna, perłowa, sucha – 200 g (1 pełna szklanka)
- nasiona słonecznika – 40 g (4 łyżki)
- sok z cytryny – 24 g (4 łyżki)
- zioła prowansalskie – 12 g (4 łyżeczki)
- pieprz, sól
Sposób przygotowania:
- Rybę dopraw ziołami prowansalskimi, pieprzem i solą oraz skrop sokiem z cytryny.
- Brokuł podziel na różyczki. Marchew pokrój w plastry.
- Rybę umieść na blasze do pieczenia. Obok ułóż warzywa, skrop je oliwą i delikatnie podlej wodą.
- Zapiekaj przez ok. 30 minut w 180 stopniach.
- W tym czasie ugotuj kaszę jęczmienną według instrukcji na opakowaniu.
- Dorsza podawaj z warzywami i kaszą. Posyp danie nasionami słonecznika.
ENERGIA |
BIAŁKO |
WĘGLOWODANY |
TŁUSZCZ |
BŁONNIK |
500 kcal |
37 g |
55,3 g |
16,8 g |
10,6 g |