Cukrzyca
Dławica piersiowa
Wysoki cholesterol
Pieczony kotlet mielony z mizerią i ziemniakami
Czas przygotowania25 min
Czas gotowania45 min
Porcje4
Europa
Składniki:
- mięso mielone z podudzia indyka – 400 g (4 porcje)
- cebula – 120 g (1,2 sztuki)
- jajo kurze – 112 g (2 sztuki)
- bułka tarta – 64 g (8 łyżek)
- olej rzepakowy – 40 g (4 łyżki)
- ziemniaki – 560 g (8 sztuk)
- ogórek gruntowy – 320 g (8 sztuk)
- jogurt naturalny 1,5% – 160 g (0,75 szklanki)
- koperek – 32 g (4 łyżki)
- pieprz, sól
Sposób przygotowania:
- Do mielonego mięsa dodaj posiekaną drobno cebulę, jajka, 4 łyżki bułki tartej, olej i przyprawy.
- Dokładnie wymieszaj i uformuj kotlety, obtocz je w pozostałej ilości bułki.
- Kotlety ułóż na blasze do pieczenia, piecz ok. 30 minut w 180 stopniach C.
- W tym czasie ugotuj ziemniaki.
- Ogórki obierz, pokrój na plasterki, dodaj jogurt, dopraw i wymieszaj.
- Kotlety podawaj z mizerią i ziemniakami.
- Całość posyp koperkiem.
ENERGIA |
BIAŁKO |
WĘGLOWODANY |
TŁUSZCZ |
BŁONNIK |
485 kcal |
31,3 g |
45,4 g |
20,8 g |
5,3 g |