My Health Partner Logo
Cukrzyca
Wysoki cholesterol
Dławica piersiowa

Pulpety drobiowe w sosie pieczarkowym z ziemniakami i kapustą kiszoną

Pulpety drobiowe w sosie pieczarkowym z ziemniakami i kapustą kiszoną image
image showing recipe preparationPreparation timeelementCzas przygotowania30 min
image showing recipe preparationCooking timeelementCzas gotowania30 min
image showing recipe preparationPortionselementPorcje4
image showing recipe preparationFromelementEuropa

Składniki:

  • mielony filet z piersi kurczaka (bez skóry) – 400 g (4 porcje)
  • pietruszka, natka – 48 g (8 łyżeczek)
  • jajo kurze – 112 g (2 sztuki)
  • bułka tarta – 64 g (8 łyżek)
  • ziemniaki – 560 g (8 sztuk)
  • cebula – 120 g (1,2 sztuki)
  • pieczarki świeże – 480 g (24 sztuki)
  • olej rzepakowy – 20 g (2 łyżki)
  • mleko 1,5% – 120 g (8 łyżek)
  • mąka pszenna – 32 g (2 łyżki)
  • kapusta kiszona – 200 g (2 szklanki)
  • mielona gałka muszkatołowa – 12 g (2 łyżeczki)
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj mięso z przyprawami, posiekaną natką pietruszki, bułką tartą i jajkiem.
  2. Uformuj mięsne kuleczki.
  3. Ugotuj pulpety w lekko osolonej wodzie lub na parze.
  4. Jednocześnie ugotuj ziemniaki.
  5. Przygotuj sos pieczarkowy:
    • Cebulę pokrój w piórka, a pieczarki umyj i pokrój na kawałki.
    • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę i delikatnie ją zeszklij. Dodaj pieczarki i podduś pod przykryciem, aż puszczą wodę, następnie odkryj patelnię i odparuj wodę.
    • Mleko rozmieszaj z mąką i wlej na patelnię. Całość gotuj, mieszając, aż zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową.
  6. Pulpety zalej sosem, podawaj z ziemniakami i kiszoną kapustą. 

 

ENERGIA

BIAŁKO

WĘGLOWODANY

TŁUSZCZ

BŁONNIK

480 kcal

37,3 g

55 g

13,2 g

10 g