Cukrzyca
Wysoki cholesterol
Dławica piersiowa
Pulpety drobiowe w sosie pieczarkowym z ziemniakami i kapustą kiszoną
Czas przygotowania30 min
Czas gotowania30 min
Porcje4
Europa
Składniki:
- mielony filet z piersi kurczaka (bez skóry) – 400 g (4 porcje)
- pietruszka, natka – 48 g (8 łyżeczek)
- jajo kurze – 112 g (2 sztuki)
- bułka tarta – 64 g (8 łyżek)
- ziemniaki – 560 g (8 sztuk)
- cebula – 120 g (1,2 sztuki)
- pieczarki świeże – 480 g (24 sztuki)
- olej rzepakowy – 20 g (2 łyżki)
- mleko 1,5% – 120 g (8 łyżek)
- mąka pszenna – 32 g (2 łyżki)
- kapusta kiszona – 200 g (2 szklanki)
- mielona gałka muszkatołowa – 12 g (2 łyżeczki)
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj mięso z przyprawami, posiekaną natką pietruszki, bułką tartą i jajkiem.
- Uformuj mięsne kuleczki.
- Ugotuj pulpety w lekko osolonej wodzie lub na parze.
- Jednocześnie ugotuj ziemniaki.
- Przygotuj sos pieczarkowy:
- Cebulę pokrój w piórka, a pieczarki umyj i pokrój na kawałki.
- Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę i delikatnie ją zeszklij. Dodaj pieczarki i podduś pod przykryciem, aż puszczą wodę, następnie odkryj patelnię i odparuj wodę.
- Mleko rozmieszaj z mąką i wlej na patelnię. Całość gotuj, mieszając, aż zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową.
- Pulpety zalej sosem, podawaj z ziemniakami i kiszoną kapustą.
ENERGIA |
BIAŁKO |
WĘGLOWODANY |
TŁUSZCZ |
BŁONNIK |
480 kcal |
37,3 g |
55 g |
13,2 g |
10 g |