Cukrzyca
Dławica piersiowa
Wysoki cholesterol
Roladka z kurczaka ze szpinakiem i ziemniakami
Czas przygotowania20 min
Czas gotowania60 min
Porcje4
Europa
Składniki:
- mięso z piersi kurczaka, bez skóry – 400 g (4 porcje)
- szpinak – 200 g (8 garści)
- czosnek – 20 g (4 ząbki)
- suszone pomidory w oleju z ziołami, odsączone – 120 g (8 sztuk)
- oliwa z oliwek – 40 g (4 łyżki)
- ziemniaki – 560 g (8 sztuk)
- ser mozzarella w plastrach – 140 g (np. 1 opakowanie mozzarelli w plastrach)
- szczypiorek – 40 g (4 łyżki)
- mielona gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Porcje piersi kurczaka oczyść i rozbij na cieńsze płaty. Z obydwu stron dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, natrzyj oliwą (zamiast klasycznej oliwy możesz użyć oliwy ze słoika z suszonymi pomidorami), odłóż.
- Na patelni na odrobinie wody podgrzej pokrojony drobno czosnek, a gdy zacznie się rumienić – włóż szpinak i mieszaj, aż zmięknie.
- Wyłóż czosnkowy szpinak na środek filetów z kurczaka, wzdłuż dłuższego boku. Dodaj posiekane suszone pomidory i startą mozzarellę. Zawiń roladki i zepnij wykałaczkami.
- Ułóż w naczyniu żaroodpornym. Piecz w temperaturze 200 stopni przez ok. 25 minut.
- Ugotuj ziemniaki i polej je sosem, który wypłynie z roladek. Danie podawaj posypane szczypiorkiem.
ENERGIA |
BIAŁKO |
WĘGLOWODANY |
TŁUSZCZ |
BŁONNIK |
485 kcal |
36,6 g |
38,2 g |
22,6 g |
7,1 g |