Cukrzyca
Roladki z cukinii
Czas przygotowania20 min
Czas gotowania3 min
Porcje
EuropaWłochy
Składniki:
- cukinia - 2 sztuki
- suszone pomidory - 2 sztuki
- bazylia - 10 listków
- ser feta - 200 g
- odrobina oliwy z oliwek
- pomidor - 2 sztuki
- orzechy Pini - garść
- sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
- Pokrój cukinię w cienkie plasterki za pomocą mandoliny lub obieraczki. Odłóż na bok najładniejsze i najszersze kawałki.
- Posiekaj suszone pomidory i bazylię.
- Wymieszaj pomidory i bazylię z serem feta. Dodaj oliwę z oliwek, sól i pieprz.
- Na koniec plasterka cukinii nałóż łyżeczkę przygotowanego farszu i zwiń. Wbij wykałaczkę, aby zabezpieczyć roladkę.
- Podawaj z kilkoma pomidorami w winegrecie.
Porady żywieniowe:
Cukinia jest warzywem, które można jeść na surowo. Możesz również rozważyć jej wstępne ugotowanie we wrzącej wodzie lub na parze.
Uważaj, aby nie gotować ich zbyt długo, gdyż staną się zbyt miękkie, aby można było zrobić z nich roladki.