Cukrzyca
Dławica piersiowa
Wysoki cholesterol
Sałatka jarzynowa
Czas przygotowania15 min
Czas gotowania20 min
Porcje4
Europa
Składniki:
- jajo kurze – 224 g (4 sztuki)
- ziemniaki – 280 g (4 sztuki)
- marchew – 180 g (4 sztuki)
- pietruszka, korzeń – 100 g (2 sztuki)
- ogórek kiszony – 240 g (4 sztuki)
- jabłko – 200 g (1,2 sztuki)
- groszek zielony konserwowy, bez zalewy – 200 g (0,5 puszki)
- jogurt naturalny 1,5% – 80 g (4 łyżki)
- majonez (z olejem rzepakowym) – 60 g (2 łyżki)
- musztarda – 20 g (2 łyżeczki)
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotuj na twardo.
- Pietruszkę, marchew i ziemniaki ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, a następnie ostudź.
- Ugotowane warzywa, ogórki, jabłka i jajka pokrój w drobną kostkę.
- Wszystkie składniki połącz i dopraw.
- Jogurt wymieszaj z majonezem i musztardą, dodaj do sałatki i dokładnie, ale delikatnie, wymieszaj.
ENERGIA |
BIAŁKO |
WĘGLOWODANY |
TŁUSZCZ |
BŁONNIK |
356 kcal |
14 g |
37,7 g |
18,6 g |
8,9 g |