Cukrzyca
Wysoki cholesterol
Nadciśnienie tętnicze
Sałatka z kaszą jaglaną i fasolką szparagową w sosie pomarańczowym
Czas przygotowania20 min
Czas gotowania25 min
Porcje4
Europa
Składniki:
- kasza jaglana, sucha – 120 g (0,75 szklanki)
- fasolka szparagowa – 180 g (2 garści)
- pomidorki koktajlowe – 400 g (20 sztuk)
- ser feta – 120 g (1,2 kawałka)
- szpinak – 100 g (4 garści)
- pomarańcza – 200 g (1 sztuka)
- oliwa z oliwek – 40 g (4 łyżki)
- musztarda – 20 g (2 łyżeczki)
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Odcedź i odstaw do wystudzenia.
- Fasolkę szparagową gotuj w lekko osolonej wodzie ok. 10 minut, aż zmięknie (powinna jednak pozostać lekko chrupiąca). Odcedź i odstaw do wystudzenia.
- Przygotuj sos: bardzo dokładnie mieszając, połącz skórkę otartą z pomarańczy, sok wyciśnięty z jej ćwiartki, oliwę, musztardę i pieprz.
- Połącz wszystkie składniki: ugotowaną kaszę, ugotowaną fasolkę szparagową, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, szpinak, pokrojony w kostkę ser feta i sos pomarańczowy. Wymieszaj tuż przed spożyciem.
ENERGIA |
Białko |
WĘGLOWODANY |
TŁUSZCZ |
BŁONNIK |
348 kcal |
11 g |
38,1 g |
18,1 g |
5,1 g |