Cukrzyca
Dławica piersiowa
Wysoki cholesterol
Sałatka z pieczonym burakiem
Czas przygotowania20 min
Czas gotowania60 min
Porcje4
Europa
Składniki:
- burak – 400 g (4 sztuki)
- ser feta – 200 g (2 kawałki)
- rukola – 80 g (4 garści)
- orzechy włoskie – 60 g (4 łyżki)
- miód pszczeli – 48 g (2 łyżki)
- oliwa z oliwek – 20 g (2 łyżki)
- musztarda – 20 g (2 łyżeczki)
Sposób przygotowania:
- Umyte buraki piecz w piekarniku, w 200 stopniach, przez ok. 1 godzinę*.
- Po upieczeniu obierz i pokrój w kostkę lub w plasterki.
- Ser feta pokrój w kostkę.
- Przygotuj sos z oliwy, musztardy i miodu.
- Na talerzu ułóż rukolę, dodaj buraki i ser, całość polej sosem i posyp posiekanymi orzechami.
* Można również wykorzystać już ugotowanego buraka.
ENERGIA |
BIAŁKO |
WĘGLOWODANY |
TŁUSZCZ |
BŁONNIK |
370 kcal |
12,1 g |
25,5 g |
25,3 g |
3,6 g |