My Health Partner Logo
Cukrzyca
Dławica piersiowa
Wysoki cholesterol

Sałatka z tuńczykiem, ryżem i słonecznikiem

Sałatka z tuńczykiem, ryżem i słonecznikiemimage
image showing recipe preparationPreparation timeelementCzas przygotowania20 min
image showing recipe preparationCooking timeelementCzas gotowania15 min
image showing recipe preparationPortionselementPorcje4
image showing recipe preparationFromelementEuropa

Składniki:

  • ryż jaśminowy, suchy – 120 g (8 łyżek)
  • tuńczyk w sosie własnym – 360 g (9 łyżek)
  • papryka czerwona – 210 g (2 sztuki)
  • ogórek kiszony – 240 g (4 sztuki)
  • nasiona słonecznika – 40 g (4 łyżki)
  • oliwa z oliwek – 40 g (4 łyżki)
  • bazylia suszona, pieprz

 

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Wymieszaj ugotowany ryż z odsączonym tuńczykiem.
  3. Ogórka i paprykę pokrój w kostkę i wymieszaj z tuńczykiem i ryżem.
  4. Nasiona słonecznika możesz podgrzać na suchej patelni, tak aby lekko się podprażyły. Dodaj je do sałatki.
  5. Dodaj przyprawy i oliwę. Całość wymieszaj.