Cukrzyca
Dławica piersiowa
Wysoki cholesterol
Sałatka z tuńczykiem, ryżem i słonecznikiem
Czas przygotowania20 min
Czas gotowania15 min
Porcje4
Europa
Składniki:
- ryż jaśminowy, suchy – 120 g (8 łyżek)
- tuńczyk w sosie własnym – 360 g (9 łyżek)
- papryka czerwona – 210 g (2 sztuki)
- ogórek kiszony – 240 g (4 sztuki)
- nasiona słonecznika – 40 g (4 łyżki)
- oliwa z oliwek – 40 g (4 łyżki)
- bazylia suszona, pieprz
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Wymieszaj ugotowany ryż z odsączonym tuńczykiem.
- Ogórka i paprykę pokrój w kostkę i wymieszaj z tuńczykiem i ryżem.
- Nasiona słonecznika możesz podgrzać na suchej patelni, tak aby lekko się podprażyły. Dodaj je do sałatki.
- Dodaj przyprawy i oliwę. Całość wymieszaj.