Cukrzyca
Dławica piersiowa
Wysoki cholesterol
Zupa jarzynowa
Czas przygotowania20 min
Czas gotowania35 min
Porcje4
Europa
Składniki:
- skrzydło kurczaka – 240 g (4 sztuki)
- marchew – 100 g (2 sztuki)
- pietruszka, korzeń – 100 g (2 sztuki)
- seler korzeniowy – 120 g (2 plastry)
- ziemniaki – 280 g (4 sztuki)
- kalafior – 200 g (kilka różyczek)
- fasolka szparagowa – 180 g (4 garści)
- oliwa z oliwek – 20 g (2 łyżki)
- śmietana 12% – 36 g (2 łyżki)
- sól, pieprz
- koperek – 20 g (4 łyżki)
Sposób przyrządzania:
- Mięso opłucz, zalej wodą, posól i zagotuj.
- Marchew, pietruszkę i selera oczyść (lub obierz, zależnie od jakości warzyw), pokrój na paski, dodaj do mięsa razem z oliwą i gotuj ok. 35 minut.
- W połowie gotowania dodaj – obrane i pokrojone w kostkę – ziemniaki i fasolkę szparagową.
- Pod koniec gotowania dodaj kalafiora.
- Ugotowane mięso wyjmij, obierz z kości i włóż do zupy. Zagotuj.
- Zupę zapraw odrobiną śmietany i posyp obficie koperkiem.
ENERGIA |
BIAŁKO |
WĘGLOWODANY |
TŁUSZCZ |
BŁONNIK |
280 kcal |
16,9 g |
25,7 g |
13,9 g |
7,3 g |