My Health Partner Logo
Cukrzyca
Wysoki cholesterol
Dławica piersiowa

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowaimage
image showing recipe preparationPreparation timeelementCzas przygotowania25 min
image showing recipe preparationCooking timeelementCzas gotowania35 min
image showing recipe preparationPortionselementPorcje4
image showing recipe preparationFromelementEuropa

Składniki:

  • mięso z piersi kurczaka – 200 g (2 porcje)
  • ogórek kiszony – 720 g (12 sztuk)
  • ziemniaki – 280 g (4 sztuki)
  • pietruszka, korzeń – 200 g (4 sztuki)
  • seler korzeniowy – 120 g (2 plastry)
  • marchew – 180 g (4 sztuki)
  • liść laurowy – 4 g (4 sztuki)
  • ziele angielskie – 4 g (4 sztuki)
  • jogurt naturalny 1,5% – 120 g (0,5 szklanki)

 

Sposób przygotowania:

  • Mięso oczyść, włóż do garnka, zalej zimną wodą.
  • Zagotuj, zbierz szumowiny, dodaj ziele angielskie i liść laurowy.
  • Warzywa (oprócz ogórków) obierz ze skórki. Ziemniaki pokrój w kostkę.
  • Do garnka z mięsem wrzuć warzywa i gotuj 20 minut. W tym czasie zetrzyj ogórki na tarce.
  • Kiedy ziemniaki się ugotują – dodaj starte ogórki kiszone.
  • Jogurt zahartuj gorącym wywarem i dodaj do zupy.

 

ENERGIA

BIAŁKO

WĘGLOWODANY

TŁUSZCZ

BŁONNIK

204 kcal

18,4 g

31,4 g

2,1 g

8 g