Cukrzyca
Wysoki cholesterol
Dławica piersiowa
Zupa ogórkowa
Czas przygotowania25 min
Czas gotowania35 min
Porcje4
Europa
Składniki:
- mięso z piersi kurczaka – 200 g (2 porcje)
- ogórek kiszony – 720 g (12 sztuk)
- ziemniaki – 280 g (4 sztuki)
- pietruszka, korzeń – 200 g (4 sztuki)
- seler korzeniowy – 120 g (2 plastry)
- marchew – 180 g (4 sztuki)
- liść laurowy – 4 g (4 sztuki)
- ziele angielskie – 4 g (4 sztuki)
- jogurt naturalny 1,5% – 120 g (0,5 szklanki)
Sposób przygotowania:
- Mięso oczyść, włóż do garnka, zalej zimną wodą.
- Zagotuj, zbierz szumowiny, dodaj ziele angielskie i liść laurowy.
- Warzywa (oprócz ogórków) obierz ze skórki. Ziemniaki pokrój w kostkę.
- Do garnka z mięsem wrzuć warzywa i gotuj 20 minut. W tym czasie zetrzyj ogórki na tarce.
- Kiedy ziemniaki się ugotują – dodaj starte ogórki kiszone.
- Jogurt zahartuj gorącym wywarem i dodaj do zupy.
ENERGIA |
BIAŁKO |
WĘGLOWODANY |
TŁUSZCZ |
BŁONNIK |
204 kcal |
18,4 g |
31,4 g |
2,1 g |
8 g |