My Health Partner Logo
Dławica piersiowa
Wysoki cholesterol
Cukrzyca typu 2

Barszcz ukraiński

Barszcz ukraińskiimage
image showing recipe preparationPreparation timeelementCzas przygotowania20 min
image showing recipe preparationCooking timeelementCzas gotowania30 min
image showing recipe preparationPortionselementPorcje4
image showing recipe preparationFromelementEuropa

Składniki:

  • burak – 400 g (4 sztuki)
  • ziemniaki – 280 g (4 sztuki)
  • cebula – 200 g (2 sztuki)
  • pietruszka, korzeń – 100 g (2 sztuki)
  • marchew – 100 g (2 sztuki)
  • jogurt grecki – 80 g (4 łyżki)
  • koperek – 32 g (4 łyżki)
  • olej rzepakowy – 20 g (2 łyżki)
  • majeranek – 16 g (4 łyżeczki)
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

  • Umyj warzywa. Marchew, pietruszkę, ziemniaki i cebulę obierz. Pietruszkę i marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub pokrój w kostkę.
  • Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju.
  • Dodaj starte warzywa: pietruszkę i marchew.
  • Przez chwilę podsmażaj całość, po czym dodaj pokrojonego buraka.
  • Dopraw, zalej wodą do powierzchni warzyw i gotuj pod przykryciem ok. 20 minut do miękkości.
  • W tym czasie ugotuj ziemniaki* w osolonej wodzie.
  • Barszcz podawaj z kleksem jogurtu, świeżym koperkiem i ziemniakami.

 

* Ziemniaki możesz pokroić w drobną kostkę i wrzucić do barszczu lub jeść osobno, dodając do każdego kęsa.

 

ENERGIA

BIAŁKO

WĘGLOWODANY

TŁUSZCZ

BŁONNIK

213 kcal

6,3 g

34,3 g

7,4 g

8,5 g