My Health Partner Logo
Nadciśnienie tętnicze
Dławica piersiowa
Wysoki cholesterol
Niewydolność serca
Cukrzyca typu 2

Chlebek bananowy

Chlebek bananowyimage
image showing recipe preparationPreparation timeelementCzas przygotowania15 min
image showing recipe preparationCooking timeelementCzas gotowania45 min
image showing recipe preparationPortionselementPorcje4
image showing recipe preparationFromelementEuropaAmeryka Północna

Składniki:

masło - 40 g
cukier brązowy - 20 g
jajko - 1 sztuka
bardzo dojrzały banan - 1 sztuka
ekstrakt waniliowy - 1/2 łyżeczki
mąka - 120 g
drożdże suszone - 1 opakowanie
szczypta soli
 

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopnii.
Rozbij jajko i lekko je ubij.
• W rondelku na małym ogniu, rozpuść masło z cukrem. Następnie po zdjęciu z ognia i przestudzeniu, dodaj jajko.
• Dodaj lekko rozgniecionego banana i ekstrakt waniliowy.
Delikatnie mieszając, dodaj mąkę, drożdże i sól.
Wysmaruj formę do ciasta i oprósz mąką.
Piecz przez 45 minut, sprawdzając za pomocą patyczka, czy wypiek jest gotowy.
 
ENERGIA
(Kcal)
BIAŁKO (g) WĘGLOWODANY (g) CUKIER (g) tłuszcze (g) tłuszcze nasycone (g) Omega
3 (g)
BŁONNIK (g) sód (mg)
255,7 6,8 32,4 10,2 10,4 6,1 0,1 2,5 93

Porada żywieniowa:

Spożywanie chleba bananowego powinno być sporadyczne.
Można zjeść go na śniadanie z owocami i nabiałem.