My Health Partner Logo
Dławica piersiowa
Wysoki cholesterol
Cukrzyca typu 2

Krem pomidorowy

Krem pomidorowyimage
image showing recipe preparationPreparation timeelementCzas przygotowania20 min
image showing recipe preparationCooking timeelementCzas gotowania60 min
image showing recipe preparationPortionselementPorcje4
image showing recipe preparationFromelementEuropa

Składniki :

  • mięso z piersi indyka, bez skóry – 200 g (2 porcje)
  • pietruszka, korzeń – 100 g (2 sztuki)
  • marchew – 100 g (2 sztuki)
  • cebula – 200 g (2 sztuki)
  • czosnek – 20 g (4 ząbki)
  • oliwa z oliwek – 20 g (2 łyżki)
  • sok pomidorowy – 1000 g (4 szklanki) lub sezonowo 8 pomidorów bez skórki
  • bazylia świeża – 20 g (20 listków)
  • ser mozzarella – 40 g (4 plasterki)
  • bazylia suszona – 16 g (4 łyżeczki)
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

  1. Mięso włóż do wody razem z kawałkami marchwi i pietruszki. Gotuj ok. 35 min na małym ogniu.
  2. Na patelni podsmaż na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę. Po zeszkleniu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dalej podsmażaj ok. 2 minut.
  3. Podsmażoną cebulę i czosnek dodaj do wywaru. Gotuj ok. 10 minut.
  4. Dodaj sok pomidorowy lub – w sezonie – 8 świeżych pomidorów bez skórki. Gotuj ok. 10 minut, w międzyczasie dodaj suszoną bazylię i pieprz.
  5. Wyjmij z zupy mięso. Następnie zmiksuj zupę na krem.
  6. Przełóż na talerz, dodaj wcześniej wyjęte mięso, posyp mozzarellą i świeżą bazylią.

 

ENERGIA

BIAŁKO

WĘGLOWODANY

TŁUSZCZ

BŁONNIK

214 kcal

17,1 g

22,2 g

8 g

7,5 g