My Health Partner Logo
Dławica piersiowa
Wysoki cholesterol
Cukrzyca typu 2

Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowaimage
image showing recipe preparationPreparation timeelementCzas przygotowania15 min
image showing recipe preparationCooking timeelementCzas gotowania20 min
image showing recipe preparationPortionselementPorcje4
image showing recipe preparationFromelementEuropa

Składniki:

  • jajo kurze – 224 g (4 sztuki)
  • ziemniaki – 280 g (4 sztuki)
  • marchew – 180 g (4 sztuki)
  • pietruszka, korzeń – 100 g (2 sztuki)
  • ogórek kiszony – 240 g (4 sztuki)
  • jabłko – 200 g (1,2 sztuki)
  • groszek zielony konserwowy, bez zalewy – 200 g (0,5 puszki)
  • jogurt naturalny 1,5% – 80 g (4 łyżki)
  • majonez (z olejem rzepakowym) – 60 g (2 łyżki)
  • musztarda – 20 g (2 łyżeczki)
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo.
  2. Pietruszkę, marchew i ziemniaki ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, a następnie ostudź.
  3. Ugotowane warzywa, ogórki, jabłka i jajka pokrój w drobną kostkę.
  4. Wszystkie składniki połącz i dopraw.
  5. Jogurt wymieszaj z majonezem i musztardą, dodaj do sałatki i dokładnie, ale delikatnie, wymieszaj.

 

ENERGIA

BIAŁKO

WĘGLOWODANY

TŁUSZCZ

BŁONNIK

356 kcal

14 g

37,7 g

18,6 g

8,9 g