My Health Partner Logo
Dławica piersiowa
Wysoki cholesterol
Cukrzyca typu 2

Sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczanaimage
image showing recipe preparationPreparation timeelementCzas przygotowania20 min
image showing recipe preparationCooking timeelementCzas gotowania40 min
image showing recipe preparationPortionselementPorcje4
image showing recipe preparationFromelementEuropa

Składniki:

  • ziemniaki – 840 g (12 sztuk)
  • oliwa z oliwek – 20 g (2 łyżki)
  • czosnek – 20 g (4 ząbki)
  • ogórek kiszony – 320 g (8 sztuk)
  • rzodkiewka – 240 g (16 sztuk)
  • cebula dymka – 80 g (4 sztuki)
  • fasola biała konserwowa – 240 g (1 puszka)
  • musztarda – 40 g (4 łyżeczki)
  • oregano suszone – 12 g (4 łyżeczki)
  • zioła prowansalskie, sól

 

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki pokrój w kostkę, wymieszaj z oliwą, posiekanym czosnkiem i przyprawami.
  2. Piecz w 180 stopniach przez ok. 30 minut (aż ziemniaki się zarumienią).
  3. Pokrój resztę warzyw: ogórki, rzodkiewki, cebulę.
  4. Wymieszaj upieczone ziemniaki ze świeżymi warzywami, musztardą i opłukaną z zalewy fasolą.

 

ENERGIA

BIAŁKO

WĘGLOWODANY

TŁUSZCZ

BŁONNIK

347 kcal

11,7 g

63 g

7 g

11,4 g