My Health Partner Logo
Dławica piersiowa
Wysoki cholesterol
Cukrzyca typu 2

Zupa jarzynowa

Zupa jarzynowaimage
image showing recipe preparationPreparation timeelementCzas przygotowania20 min
image showing recipe preparationCooking timeelementCzas gotowania35 min
image showing recipe preparationPortionselementPorcje4
image showing recipe preparationFromelementEuropa

Składniki:

  • skrzydło kurczaka – 240 g (4 sztuki)
  • marchew – 100 g (2 sztuki)
  • pietruszka, korzeń – 100 g (2 sztuki)
  • seler korzeniowy – 120 g (2 plastry)
  • ziemniaki – 280 g (4 sztuki)
  • kalafior – 200 g (kilka różyczek)
  • fasolka szparagowa – 180 g (4 garści)
  • oliwa z oliwek – 20 g (2 łyżki)
  • śmietana 12% – 36 g (2 łyżki)
  • sól, pieprz
  • koperek – 20 g (4 łyżki)

 

Sposób przyrządzania:

  • Mięso opłucz, zalej wodą, posól i zagotuj.
  • Marchew, pietruszkę i selera oczyść (lub obierz, zależnie od jakości warzyw), pokrój na paski, dodaj do mięsa razem z oliwą i gotuj ok. 35 minut.
  • W połowie gotowania dodaj – obrane i pokrojone w kostkę – ziemniaki i fasolkę szparagową.
  • Pod koniec gotowania dodaj kalafiora.
  • Ugotowane mięso wyjmij, obierz z kości i włóż do zupy. Zagotuj.
  • Zupę zapraw odrobiną śmietany i posyp obficie koperkiem.

 

ENERGIA

BIAŁKO

WĘGLOWODANY

TŁUSZCZ

BŁONNIK

280 kcal

16,9 g

25,7 g

13,9 g

7,3 g