My Health Partner Logo
Dławica piersiowa
Wysoki cholesterol
Cukrzyca typu 2

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowaimage
image showing recipe preparationPreparation timeelementCzas przygotowania25 min
image showing recipe preparationCooking timeelementCzas gotowania35 min
image showing recipe preparationPortionselementPorcje4
image showing recipe preparationFromelementEuropa

Składniki:

  • mięso z piersi kurczaka – 200 g (2 porcje)
  • ogórek kiszony – 720 g (12 sztuk)
  • ziemniaki – 280 g (4 sztuki)
  • pietruszka, korzeń – 200 g (4 sztuki)
  • seler korzeniowy – 120 g (2 plastry)
  • marchew – 180 g (4 sztuki)
  • liść laurowy – 4 g (4 sztuki)
  • ziele angielskie – 4 g (4 sztuki)
  • jogurt naturalny 1,5% – 120 g (0,5 szklanki)

 

Sposób przygotowania:

  • Mięso oczyść, włóż do garnka, zalej zimną wodą.
  • Zagotuj, zbierz szumowiny, dodaj ziele angielskie i liść laurowy.
  • Warzywa (oprócz ogórków) obierz ze skórki. Ziemniaki pokrój w kostkę.
  • Do garnka z mięsem wrzuć warzywa i gotuj 20 minut. W tym czasie zetrzyj ogórki na tarce.
  • Kiedy ziemniaki się ugotują – dodaj starte ogórki kiszone.
  • Jogurt zahartuj gorącym wywarem i dodaj do zupy.

 

ENERGIA

BIAŁKO

WĘGLOWODANY

TŁUSZCZ

BŁONNIK

204 kcal

18,4 g

31,4 g

2,1 g

8 g