My Health Partner Logo
Cukrzyca
Wysoki cholesterol
Dławica piersiowa

Barszcz ukraiński

Barszcz ukraińskiimage
image showing recipe preparationPreparation timeelementCzas przygotowania20 min
image showing recipe preparationCooking timeelementCzas gotowania30 min
image showing recipe preparationPortionselementPorcje4
image showing recipe preparationFromelementEuropa

Składniki:

  • burak – 400 g (4 sztuki)
  • ziemniaki – 280 g (4 sztuki)
  • cebula – 200 g (2 sztuki)
  • pietruszka, korzeń – 100 g (2 sztuki)
  • marchew – 100 g (2 sztuki)
  • jogurt grecki – 80 g (4 łyżki)
  • koperek – 32 g (4 łyżki)
  • olej rzepakowy – 20 g (2 łyżki)
  • majeranek – 16 g (4 łyżeczki)
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

  • Umyj warzywa. Marchew, pietruszkę, ziemniaki i cebulę obierz. Pietruszkę i marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub pokrój w kostkę.
  • Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju.
  • Dodaj starte warzywa: pietruszkę i marchew.
  • Przez chwilę podsmażaj całość, po czym dodaj pokrojonego buraka.
  • Dopraw, zalej wodą do powierzchni warzyw i gotuj pod przykryciem ok. 20 minut do miękkości.
  • W tym czasie ugotuj ziemniaki* w osolonej wodzie.
  • Barszcz podawaj z kleksem jogurtu, świeżym koperkiem i ziemniakami.

 

* Ziemniaki możesz pokroić w drobną kostkę i wrzucić do barszczu lub jeść osobno, dodając do każdego kęsa.

 

ENERGIA

BIAŁKO

WĘGLOWODANY

TŁUSZCZ

BŁONNIK

213 kcal

6,3 g

34,3 g

7,4 g

8,5 g