My Health Partner Logo
Cukrzyca
Wysoki cholesterol
Dławica piersiowa

Budyń jaglany z bananem i borówkami

Budyń jaglany z bananem i borówkami image
image showing recipe preparationPreparation timeelementCzas przygotowania15 min
image showing recipe preparationCooking timeelementCzas gotowania15 min
image showing recipe preparationPortionselementPorcje4
image showing recipe preparationFromelementEuropa

Składniki:

  • kasza jaglana, sucha – 120 g (0,75 szklanki)
  • mleko 1,5 % – 500 g (2 szklanki)
  • banan – 240 g (2 sztuki)
  • borówki amerykańskie – 200 g (4 garści)
  • migdały w płatkach – 20 g (4 łyżeczki)
  • kardamon

 

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę przepłucz pod bieżącą wodą, a następnie ugotuj na mleku z kardamonem (możesz rozgotować).
  2. Dodaj do kaszy rozgniecione banany. Jeszcze przez chwilę podgrzewaj.
  3. Całość zblenduj i przełóż do miseczki.
  4. Podawaj z borówkami i płatkami migdałów.

 

ENERGIA

BIAŁKO

WĘGLOWODANY

TŁUSZCZ

BŁONNIK

280 kcal

9,5 g

50,7 g

5,8 g

4 g