My Health Partner Logo
Cukrzyca
Wysoki cholesterol
Dławica piersiowa

Domowy budyń waniliowy z musem truskawkowym

Domowy budyń waniliowy z musem truskawkowymimage
image showing recipe preparationPreparation timeelementCzas przygotowania15 min
image showing recipe preparationCooking timeelementCzas gotowania20 min
image showing recipe preparationPortionselementPorcje4
image showing recipe preparationFromelementEuropa

Składniki:

  • banan – 240 g (2 sztuki)
  • ekstrakt waniliowy (bez alkoholu) – 8 g (2 łyżeczki)
  • mleko 1,5% – 800 g (3,2 szklanki)
  • skrobia ziemniaczana – 80 g (4 płaskie łyżki)
  • truskawki, świeże lub mrożone – 280 g (4 garści)
  • cynamon – 12 g (2 łyżeczki)

 

Sposób przygotowania:

  1. Banany obierz i zblenduj ze 600 ml mleka i ekstraktem waniliowym.
  2. Wlej do rondelka i zagotuj.
  3. W tym czasie pozostałe 200 ml mleka wymieszaj ze skrobią ziemniaczaną.
  4. Wlej skrobię z mlekiem do rondelka. Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje.
  5. Truskawki drobno pokrój (jeśli są świeże). Dodaj do nich odrobinę wody i cynamonu, po czym podgrzewaj w rondelku do czasu, aż będą się rozpadać. Rozgnieć lub zblenduj na mus.
  6. Budyń przełóż do miseczki i polej musem truskawkowym.

 

ENERGIA

BIAŁKO

WĘGLOWODANY

TŁUSZCZ

BŁONNIK

251 kcal

8,1 g

48,9 g

3,5 g

4 g