My Health Partner Logo
Cukrzyca
Dławica piersiowa
Wysoki cholesterol

Kluski leniwe na słodko z borówkami

Kluski leniwe na słodko z borówkami image
image showing recipe preparationPreparation timeelementCzas przygotowania25 min
image showing recipe preparationCooking timeelementCzas gotowania15 min
image showing recipe preparationPortionselementPorcje4
image showing recipe preparationFromelementEuropa

Składniki:

  • ser twarogowy półtłusty – 400 g (2 opakowania)
  • jajo kurze – 224 g (4 sztuki)
  • mąka pszenna, typ 2000, pełnoziarnista – 120 g (8 łyżek)
  • borówki amerykańskie – 400 g (8 garści)
  • jogurt naturalny 1,5% – 320 g (2 niepełne szklanki)
  • migdały w płatkach – 40 g (4 łyżki)
  • sól

 

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg włóż do miski razem z jajkami i szczyptą soli. Dokładnie rozgnieć widelcem lub praską do ziemniaków. Dodaj mąkę.
  2. Zagnieć składniki, łącząc je w kulę. Podziel na osiem części i z każdej uformuj wałek. Rozpłaszcz go, a następnie pokrój na ukośne kawałki.
  3. Zagotuj osoloną wodę w dużym garnku, dodaj kluski i gotuj przez minutę od wypłynięcia na powierzchnię. Odcedź.
  4. Kluski polej jogurtem, posyp borówkami i płatkami migdałów.

 

ENERGIA

BIAŁKO

WĘGLOWODANY

TŁUSZCZ

BŁONNIK

470 kcal

36,1 g

45 g

17,6 g

6,1 g