My Health Partner Logo
Cukrzyca
Wysoki cholesterol
Dławica piersiowa

Krem z białych warzyw

Krem z białych warzywimage
image showing recipe preparationPreparation timeelementCzas przygotowania20 min
image showing recipe preparationCooking timeelementCzas gotowania20 min
image showing recipe preparationPortionselementPorcje4
image showing recipe preparationFromelementEuropa

Składniki:

  • kalafior – 400 g (0,5 sztuki)
  • ziemniaki – 280 g (4 sztuki)
  • pietruszka, korzeń – 200 g (4 sztuki)
  • seler korzeniowy – 120 g (2 plastry)
  • oliwa z oliwek – 20 g (2 łyżki)
  • ser parmezan – 32 g (4 łyżki)
  • pietruszka, natka – 24 g (4 łyżeczki)
  • zioła prowansalskie – 12 g (4 łyżeczki)
  • mielona gałka muszkatołowa – 12 g (2 łyżeczki)
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

  • Kalafiora podziel na małe różyczki.
  • Selera, pietruszkę i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
  • W garnku rozgrzej oliwę i przez chwilę podsmażaj przygotowane warzywa.
  • Zalej wodą, tak by przykryła warzywa, gotuj pod przykryciem na małym ogniu do miękkości.
  • Zmiksuj zupę blenderem, dodaj przyprawy.
  • Podawaj ze startym parmezanem i natką pietruszki.

 

ENERGIA

BIAŁKO

WĘGLOWODANY

TŁUSZCZ

BŁONNIK

215 kcal

9,4 g

27,5 g

9,3 g

8,6 g