My Health Partner Logo
Cukrzyca
Wysoki cholesterol
Dławica piersiowa

Leczo z ciecierzycą i kaszą gryczaną

Leczo z ciecierzycą i kaszą gryczanąimage
image showing recipe preparationPreparation timeelementCzas przygotowania25 min
image showing recipe preparationCooking timeelementCzas gotowania45 min
image showing recipe preparationPortionselementPorcje4
image showing recipe preparationFromelementEuropa

Składniki:

  • kasza gryczana, sucha – 200 g (1 pełna szklanka)
  • cebula – 200 g (2 sztuki)
  • czosnek – 20 g (4 ząbki)
  • pomidory z puszki, krojone – 800 g (2 puszki)
  • cukinia – 600 g (2 sztuki)
  • papryka czerwona – 280 g (2 sztuki)
  • oliwa z oliwek – 20 g (2 łyżki)
  • ciecierzyca w zalewie – 320 g (2 szklanki)
  • papryka słodka, mielona – 20 g (4 łyżeczki)
  • oregano, suszone – 20 g (4 łyżeczki)
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij gotować kaszę gryczaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Podduś na oliwie pokrojoną cebulę i czosnek, dodaj pokrojoną paprykę i cukinię oraz przyprawy. Duś przez kilka minut, ewentualnie z dodatkiem kilku łyżek wody.
  3. Opłucz ciecierzycę z zalewy pod bieżącą wodą.
  4. Dodaj krojone pomidory i ciecierzycę, a potem gotuj, aż nieco zmiękną. Jeśli wolisz dania bardziej wodniste, dolej ok. 2 szklanki wody.
  5. Leczo podawaj z ugotowaną kaszą gryczaną.

 

ENERGIA

BIAŁKO

WĘGLOWODANY

TŁUSZCZ

BŁONNIK

450 kcal

18 g

79,5 g

10,7 g

19 g