My Health Partner Logo
Cukrzyca
Wysoki cholesterol
Dławica piersiowa

Łosoś z ryżem i surówką

Łosoś z ryżem i surówką image
image showing recipe preparationPreparation timeelementCzas przygotowania20 min
image showing recipe preparationCooking timeelementCzas gotowania30 min
image showing recipe preparationPortionselementPorcje4
image showing recipe preparationFromelementEuropa

Składniki dania głównego:

  • łosoś świeży – 400 g (4 kawałki)
  • ryż jaśminowy, suchy – 200 g (1 pełna szklanka)
  • sok z cytryny – 24 g (4 łyżki)
  • tymianek – 16 g (4 łyżeczki)
  • pieprz

 

Składniki surówki:

  • kapusta pekińska – 200 g
  • marchew – 100 g (2 sztuki)
  • jabłko – 300 g (2 sztuki)
  • cebula – 80 g (1 mała sztuka)
  • ogórek kiszony – 120 g (2 sztuki)
  • jogurt naturalny 1,5% – 120 g (6 łyżek)
  • pieprz, sól

 

Sposób przygotowania:

  1. Łososia oprósz tymiankiem i pieprzem oraz skrop sokiem z cytryny.
  2. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni i piecz łososia przez ok. 15–20 minut.
  3. W tym czasie ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  4. Przygotuj surówkę:
  • Kapustę pekińską cienko poszatkuj, włóż do miski, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
  • Obierz marchew, jabłka, cebulę i ogórki. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do miski z kapustą.
  • Polej jogurtem i dokładnie wymieszaj.

Łososia podaj z ugotowanym ryżem i surówką.

 

ENERGIA

BIAŁKO

WĘGLOWODANY

TŁUSZCZ

BŁONNIK

485 kcal

27,1 g

61,1 g

15,4 g

6,6 g