My Health Partner Logo
Cukrzyca
Wysoki cholesterol
Dławica piersiowa

Pieczony dorsz z warzywami i kaszą

Pieczony dorsz z warzywami i kaszą image
image showing recipe preparationPreparation timeelementCzas przygotowania20 min
image showing recipe preparationCooking timeelementCzas gotowania45 min
image showing recipe preparationPortionselementPorcje4
image showing recipe preparationFromelementEuropa

Składniki:

  • dorsz świeży, filet bez skóry – 600 g (4 porcje)
  • brokuł – 800 g (1,5 sztuki)
  • marchew – 180 g (4 sztuki)
  • oliwa z oliwek – 20 g (2 łyżki)
  • kasza jęczmienna, perłowa, sucha – 200 g (1 pełna szklanka)
  • nasiona słonecznika – 40 g (4 łyżki)
  • sok z cytryny – 24 g (4 łyżki)
  • zioła prowansalskie – 12 g (4 łyżeczki)
  • pieprz, sól

 

Sposób przygotowania:

  1. Rybę dopraw ziołami prowansalskimi, pieprzem i solą oraz skrop sokiem z cytryny.
  2. Brokuł podziel na różyczki. Marchew pokrój w plastry.
  3. Rybę umieść na blasze do pieczenia. Obok ułóż warzywa, skrop je oliwą i delikatnie podlej wodą.
  4. Zapiekaj przez ok. 30 minut w 180 stopniach.
  5. W tym czasie ugotuj kaszę jęczmienną według instrukcji na opakowaniu.
  6. Dorsza podawaj z warzywami i kaszą. Posyp danie nasionami słonecznika.

 

ENERGIA

BIAŁKO

WĘGLOWODANY

TŁUSZCZ

BŁONNIK

500 kcal

37 g

55,3 g

16,8 g

10,6 g