My Health Partner Logo
Cukrzyca
Dławica piersiowa
Wysoki cholesterol

Pieczony kotlet mielony z mizerią i ziemniakami

Pieczony kotlet mielony z mizerią i ziemniakamiimage
image showing recipe preparationPreparation timeelementCzas przygotowania25 min
image showing recipe preparationCooking timeelementCzas gotowania45 min
image showing recipe preparationPortionselementPorcje4
image showing recipe preparationFromelementEuropa

Składniki:

  • mięso mielone z podudzia indyka – 400 g (4 porcje)
  • cebula – 120 g (1,2 sztuki)
  • jajo kurze – 112 g (2 sztuki)
  • bułka tarta – 64 g (8 łyżek)
  • olej rzepakowy – 40 g (4 łyżki)
  • ziemniaki – 560 g (8 sztuk)
  • ogórek gruntowy – 320 g (8 sztuk)
  • jogurt naturalny 1,5% – 160 g (0,75 szklanki)
  • koperek – 32 g (4 łyżki)
  • pieprz, sól

 

Sposób przygotowania:

  1. Do mielonego mięsa dodaj posiekaną drobno cebulę, jajka, 4 łyżki bułki tartej, olej i przyprawy.
  2. Dokładnie wymieszaj i uformuj kotlety, obtocz je w pozostałej ilości bułki.
  3. Kotlety ułóż na blasze do pieczenia, piecz ok. 30 minut w 180 stopniach C.
  4. W tym czasie ugotuj ziemniaki.
  5. Ogórki obierz, pokrój na plasterki, dodaj jogurt, dopraw i wymieszaj.
  6. Kotlety podawaj z mizerią i ziemniakami.
  7. Całość posyp koperkiem.

 

ENERGIA

BIAŁKO

WĘGLOWODANY

TŁUSZCZ

BŁONNIK

485 kcal

31,3 g

45,4 g

20,8 g

5,3 g