My Health Partner Logo
Cukrzyca
Dławica piersiowa
Wysoki cholesterol

Roladka z kurczaka ze szpinakiem i ziemniakami

Roladka z kurczaka ze szpinakiem i ziemniakamiimage
image showing recipe preparationPreparation timeelementCzas przygotowania20 min
image showing recipe preparationCooking timeelementCzas gotowania60 min
image showing recipe preparationPortionselementPorcje4
image showing recipe preparationFromelementEuropa

Składniki:

  • mięso z piersi kurczaka, bez skóry – 400 g (4 porcje)
  • szpinak – 200 g (8 garści)
  • czosnek – 20 g (4 ząbki)
  • suszone pomidory w oleju z ziołami, odsączone – 120 g (8 sztuk)
  • oliwa z oliwek – 40 g (4 łyżki)
  • ziemniaki – 560 g (8 sztuk)
  • ser mozzarella w plastrach – 140 g (np. 1 opakowanie mozzarelli w plastrach)
  • szczypiorek – 40 g (4 łyżki)
  • mielona gałka muszkatołowa, sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

  1. Porcje piersi kurczaka oczyść i rozbij na cieńsze płaty. Z obydwu stron dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, natrzyj oliwą (zamiast klasycznej oliwy możesz użyć oliwy ze słoika z suszonymi pomidorami), odłóż.
  2. Na patelni na odrobinie wody podgrzej pokrojony drobno czosnek, a gdy zacznie się rumienić – włóż szpinak i mieszaj, aż zmięknie.
  3. Wyłóż czosnkowy szpinak na środek filetów z kurczaka, wzdłuż dłuższego boku. Dodaj posiekane suszone pomidory i startą mozzarellę. Zawiń roladki i zepnij wykałaczkami.
  4. Ułóż w naczyniu żaroodpornym. Piecz w temperaturze 200 stopni przez ok. 25 minut.
  5. Ugotuj ziemniaki i polej je sosem, który wypłynie z roladek. Danie podawaj posypane szczypiorkiem.

 

ENERGIA

BIAŁKO

WĘGLOWODANY

TŁUSZCZ

BŁONNIK

485 kcal

36,6 g

38,2 g

22,6 g

7,1 g