My Health Partner Logo
Cukrzyca
Dławica piersiowa
Wysoki cholesterol

Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowaimage
image showing recipe preparationPreparation timeelementCzas przygotowania15 min
image showing recipe preparationCooking timeelementCzas gotowania20 min
image showing recipe preparationPortionselementPorcje4
image showing recipe preparationFromelementEuropa

Składniki:

  • jajo kurze – 224 g (4 sztuki)
  • ziemniaki – 280 g (4 sztuki)
  • marchew – 180 g (4 sztuki)
  • pietruszka, korzeń – 100 g (2 sztuki)
  • ogórek kiszony – 240 g (4 sztuki)
  • jabłko – 200 g (1,2 sztuki)
  • groszek zielony konserwowy, bez zalewy – 200 g (0,5 puszki)
  • jogurt naturalny 1,5% – 80 g (4 łyżki)
  • majonez (z olejem rzepakowym) – 60 g (2 łyżki)
  • musztarda – 20 g (2 łyżeczki)
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo.
  2. Pietruszkę, marchew i ziemniaki ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, a następnie ostudź.
  3. Ugotowane warzywa, ogórki, jabłka i jajka pokrój w drobną kostkę.
  4. Wszystkie składniki połącz i dopraw.
  5. Jogurt wymieszaj z majonezem i musztardą, dodaj do sałatki i dokładnie, ale delikatnie, wymieszaj.

 

ENERGIA

BIAŁKO

WĘGLOWODANY

TŁUSZCZ

BŁONNIK

356 kcal

14 g

37,7 g

18,6 g

8,9 g