My Health Partner Logo
Cukrzyca
Wysoki cholesterol
Nadciśnienie tętnicze

Sałatka z kaszą jaglaną i fasolką szparagową w sosie pomarańczowym

Sałatka z kaszą jaglaną i fasolką szparagową w sosie pomarańczowymimage
image showing recipe preparationPreparation timeelementCzas przygotowania20 min
image showing recipe preparationCooking timeelementCzas gotowania25 min
image showing recipe preparationPortionselementPorcje4
image showing recipe preparationFromelementEuropa

Składniki:

  • kasza jaglana, sucha – 120 g (0,75 szklanki)
  • fasolka szparagowa – 180 g (2 garści)
  • pomidorki koktajlowe – 400 g (20 sztuk)
  • ser feta – 120 g (1,2 kawałka)
  • szpinak – 100 g (4 garści)
  • pomarańcza – 200 g (1 sztuka)
  • oliwa z oliwek – 40 g (4 łyżki)
  • musztarda – 20 g (2 łyżeczki)
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Odcedź i odstaw do wystudzenia.
  2. Fasolkę szparagową gotuj w lekko osolonej wodzie ok. 10 minut, aż zmięknie (powinna jednak pozostać lekko chrupiąca). Odcedź i odstaw do wystudzenia.
  3. Przygotuj sos: bardzo dokładnie mieszając, połącz skórkę otartą z pomarańczy, sok wyciśnięty z jej ćwiartki, oliwę, musztardę i pieprz.
  4. Połącz wszystkie składniki: ugotowaną kaszę, ugotowaną fasolkę szparagową, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, szpinak, pokrojony w kostkę ser feta i sos pomarańczowy. Wymieszaj tuż przed spożyciem.

 

ENERGIA

Białko

WĘGLOWODANY

TŁUSZCZ

BŁONNIK

348 kcal

11 g

38,1 g

18,1 g

5,1 g