My Health Partner Logo
Cukrzyca
Dławica piersiowa
Wysoki cholesterol

Sałatka z pieczonym burakiem

Sałatka z pieczonym burakiem image
image showing recipe preparationPreparation timeelementCzas przygotowania20 min
image showing recipe preparationCooking timeelementCzas gotowania60 min
image showing recipe preparationPortionselementPorcje4
image showing recipe preparationFromelementEuropa

Składniki:

  • burak – 400 g (4 sztuki)
  • ser feta – 200 g (2 kawałki)
  • rukola – 80 g (4 garści)
  • orzechy włoskie – 60 g (4 łyżki)
  • miód pszczeli – 48 g (2 łyżki)
  • oliwa z oliwek – 20 g (2 łyżki)
  • musztarda – 20 g (2 łyżeczki)

 

Sposób przygotowania:

  1. Umyte buraki piecz w piekarniku, w 200 stopniach, przez ok. 1 godzinę*.
  2. Po upieczeniu obierz i pokrój w kostkę lub w plasterki.
  3. Ser feta pokrój w kostkę.
  4. Przygotuj sos z oliwy, musztardy i miodu.
  5. Na talerzu ułóż rukolę, dodaj buraki i ser, całość polej sosem i posyp posiekanymi orzechami.

 

* Można również wykorzystać już ugotowanego buraka.

 

ENERGIA

BIAŁKO

WĘGLOWODANY

TŁUSZCZ

BŁONNIK

370 kcal

12,1 g

25,5 g

25,3 g

3,6 g