My Health Partner Logo
Cukrzyca
Dławica piersiowa
Wysoki cholesterol

Sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczanaimage
image showing recipe preparationPreparation timeelementCzas przygotowania20 min
image showing recipe preparationCooking timeelementCzas gotowania40 min
image showing recipe preparationPortionselementPorcje4
image showing recipe preparationFromelementEuropa

Składniki:

  • ziemniaki – 840 g (12 sztuk)
  • oliwa z oliwek – 20 g (2 łyżki)
  • czosnek – 20 g (4 ząbki)
  • ogórek kiszony – 320 g (8 sztuk)
  • rzodkiewka – 240 g (16 sztuk)
  • cebula dymka – 80 g (4 sztuki)
  • fasola biała konserwowa – 240 g (1 puszka)
  • musztarda – 40 g (4 łyżeczki)
  • oregano suszone – 12 g (4 łyżeczki)
  • zioła prowansalskie, sól

 

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki pokrój w kostkę, wymieszaj z oliwą, posiekanym czosnkiem i przyprawami.
  2. Piecz w 180 stopniach przez ok. 30 minut (aż ziemniaki się zarumienią).
  3. Pokrój resztę warzyw: ogórki, rzodkiewki, cebulę.
  4. Wymieszaj upieczone ziemniaki ze świeżymi warzywami, musztardą i opłukaną z zalewy fasolą.

 

ENERGIA

BIAŁKO

WĘGLOWODANY

TŁUSZCZ

BŁONNIK

347 kcal

11,7 g

63 g

7 g

11,4 g