My Health Partner Logo
Cukrzyca
Dławica piersiowa
Wysoki cholesterol

Zupa jarzynowa

Zupa jarzynowaimage
image showing recipe preparationPreparation timeelementCzas przygotowania20 min
image showing recipe preparationCooking timeelementCzas gotowania35 min
image showing recipe preparationPortionselementPorcje4
image showing recipe preparationFromelementEuropa

Składniki:

  • skrzydło kurczaka – 240 g (4 sztuki)
  • marchew – 100 g (2 sztuki)
  • pietruszka, korzeń – 100 g (2 sztuki)
  • seler korzeniowy – 120 g (2 plastry)
  • ziemniaki – 280 g (4 sztuki)
  • kalafior – 200 g (kilka różyczek)
  • fasolka szparagowa – 180 g (4 garści)
  • oliwa z oliwek – 20 g (2 łyżki)
  • śmietana 12% – 36 g (2 łyżki)
  • sól, pieprz
  • koperek – 20 g (4 łyżki)

 

Sposób przyrządzania:

  • Mięso opłucz, zalej wodą, posól i zagotuj.
  • Marchew, pietruszkę i selera oczyść (lub obierz, zależnie od jakości warzyw), pokrój na paski, dodaj do mięsa razem z oliwą i gotuj ok. 35 minut.
  • W połowie gotowania dodaj – obrane i pokrojone w kostkę – ziemniaki i fasolkę szparagową.
  • Pod koniec gotowania dodaj kalafiora.
  • Ugotowane mięso wyjmij, obierz z kości i włóż do zupy. Zagotuj.
  • Zupę zapraw odrobiną śmietany i posyp obficie koperkiem.

 

ENERGIA

BIAŁKO

WĘGLOWODANY

TŁUSZCZ

BŁONNIK

280 kcal

16,9 g

25,7 g

13,9 g

7,3 g