My Health Partner Logo
Cukrzyca
Dławica piersiowa
Wysoki cholesterol

Zupa krem z dyni i marchwi

Zupa krem z dyni i marchwiimage
image showing recipe preparationPreparation timeelementCzas przygotowania20 min
image showing recipe preparationCooking timeelementCzas gotowania30 min
image showing recipe preparationPortionselementPorcje4
image showing recipe preparationFromelementEuropa

Składniki:

  • dynia – 800 g (4 kawałki)
  • por – 280 g (2 sztuki)
  • marchew – 180 g (4 sztuki)
  • cebula – 120 g (1,2 sztuki)
  • olej rzepakowy – 20 g (2 łyżki)
  • nasiona słonecznika – 20 g (2 łyżki)
  • jogurt naturalny (1,5% tł.) – 80 g (4 łyżki)
  • pietruszka, natka – 24 g (4 łyżeczki)
  • kurkuma – 12 g (2 łyżeczki)
  • papryka słodka, mielona – 12 g (2 łyżeczki)
  • ziele angielskie – 8 g (8 sztuk)
  • liść laurowy – 8 g (8 sztuk)
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

  • Warzywa pokrój w kostkę i podduś w garnku na oleju.
  • Dodaj ok. 1,5 litra wody oraz przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, kurkumę, paprykę i pieprz do smaku.
  • Gotuj, aż warzywa będą miękkie.
  • Zupę zmiksuj na gładki krem.
  • Podawaj z łyżką jogurtu naturalnego, nasionami słonecznika i posiekaną natką pietruszki.

 

ENERGIA

BIAŁKO

WĘGLOWODANY

TŁUSZCZ

BŁONNIK

230 kcal

8,6 g

35,8 g

9,4 g

13,1 g