My Health Partner Logo
Cukrzyca
Wysoki cholesterol
Dławica piersiowa

Krem czekoladowy z nasionami chia

Krem czekoladowy z nasionami chia image
image showing recipe preparationPreparation timeelementCzas przygotowania10 min
image showing recipe preparationCooking timeelementCzas gotowania5 min
image showing recipe preparationPortionselementPorcje4
image showing recipe preparationFromelementEuropa

Składniki:

  • 500 mL mleka migdałowego
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 60 g nasion chia
  • 60 g orzechów włoskich
  • 50 g syropu z agawy

Sposób przyrządzania:

  • W rondelku połączyć wszystkie składniki (z wyjątkiem orzechów).
  • Gotować na małym ogniu, stale mieszając. Dokładnie rozprowadzić kakao.
  • Wlać do kokilek. Wstawić do lodówki, aż krem stężeje (w razie potrzeby na całą noc).
  • Przed podaniem posypać posiekanymi orzechami.

Energia
(Kcal)
BIAŁKO (G) węglowodany (g) cukry (g) Tłuszcze (g) kwasy nasycone (g) Omega
3 (g)
błonnik (g) Sód (mg)
276,2 8,1 15,5 11,5 17,8 2,5 2,7 10,9 11,3

Uwagi dietetyka:

Nasiona chia zawierają cenne składniki mineralne: magnez, cynk, miedź, wapń itp. Można je jeść na surowo, gdyż pod wpływem wilgoci pęcznieją i przybierają żelową konsystencję.