Trend weganizmu
W ostatnich latach ogromnie wzrosła liczba osób przechodzących na dietę ograniczającą lub całkowicie wykluczającą spożywanie mięsa. Dotyczy to szczególnie weganizmu, który kieruje się względami etycznymi, ekologicznymi i żywieniowymi. Poniżej omawiamy ten coraz bardziej popularny temat, a także związane z nim zagadnienia żywieniowe.
WEGANIZM A WEGETARIANIZM
Istnieją dwie główne diety eliminacyjne, które stawiają na pokarmy roślinne:
- Weganizm, który wyklucza spożywanie wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego. Weganizm to nie tylko jedzenie, ale i cały styl życia. Poza przestrzeganiem wegańskiej diety, weganie odmawiają używania produktów, do których otrzymywania wykorzystywane są zwierzęta, takich jak jedwab, miód czy skóra.
- Dieta wegetariańska, która wyklucza mięso i ryby, ale dopuszcza spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak ser czy jajka.
W przypadku stosowania tych diet należy zwrócić uwagę na możliwość wystąpienia niedoborów.
ZDANIEM DIETETYKA
Niektóre składniki pokarmowe uzyskujemy głównie z żywności pochodzenia zwierzęcego; dlatego weganie powinni kontrolować swój stan odżywienia i zwracać uwagę na niektóre niedobory:1
- Witamina B12: ta witamina, obecna głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego, jest niezbędna dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego. Osoby zainteresowane mogą rozważyć jej suplementację. W aptekach, w internecie czy w sklepach ze zdrową żywnością dostępnych jest wiele suplementów diety.
- Jod: dostarczamy go sobie głównie z nabiału i produktów morskich. Aby utrzymać odpowiedni poziom spożycia, weganie mogą na przykład sięgać po wodorosty. Można je jeść w formie sałatki lub dodatku do dnia głównego, jak np. soliród.
- Kwasy omega-3: znajdziemy je głównie w tłustych rybach, ale nie tylko! Niektóre produkty roślinne również zaopatrują nas w niezbędne dla naszego organizmu kwasy omega-3. Dobrym źródłem mogą być niektóre algi, awokado, olej rzepakowy czy len. Drobna podpowiedź, jeśli chodzi o siemię lniane: jest ciężkostrawne, pamiętaj, żeby je posiekać lub zmielić przed spożyciem.
Wbrew popularnej opinii, w przypadku wegan spożycie wapnia nie stanowi problemu. Minerał ten powszechnie występuje w produktach pochodzenia roślinnego. Uważaj jednak na napoje roślinne spożywane zamiast mleka, ponieważ często zawierają dużo cukru. Pod tą samą marką mogą być sprzedawane dwa różne produkty — jeden z dodatkiem cukru, a drugi bez.
Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, nie wahaj się skorzystać z pomocy specjalisty-dietetyka! Wbrew powszechnemu przekonaniu, dieta wegańska jest bardzo urozmaicona i dostępnych jest wiele zbilansowanych przepisów.