Cukrzyca
Wysoki cholesterol
Dławica piersiowa
Krem czekoladowy z nasionami chia
Czas przygotowania10 min
Czas gotowania5 min
Porcje4
Europa
Składniki:
- 500 mL mleka migdałowego
- 50 g gorzkiego kakao
- 60 g nasion chia
- 60 g orzechów włoskich
- 50 g syropu z agawy
Sposób przyrządzania:
- W rondelku połączyć wszystkie składniki (z wyjątkiem orzechów).
- Gotować na małym ogniu, stale mieszając. Dokładnie rozprowadzić kakao.
- Wlać do kokilek. Wstawić do lodówki, aż krem stężeje (w razie potrzeby na całą noc).
- Przed podaniem posypać posiekanymi orzechami.
Energia (Kcal) |
BIAŁKO (G) | węglowodany (g) | cukry (g) | Tłuszcze (g) | kwasy nasycone (g) | Omega 3 (g) |
błonnik (g) | Sód (mg) |
276,2 | 8,1 | 15,5 | 11,5 | 17,8 | 2,5 | 2,7 | 10,9 | 11,3 |
Uwagi dietetyka:
Nasiona chia zawierają cenne składniki mineralne: magnez, cynk, miedź, wapń itp. Można je jeść na surowo, gdyż pod wpływem wilgoci pęcznieją i przybierają żelową konsystencję.