My Health Partner Logo
Cukrzyca
Dławica piersiowa
Nadciśnienie tętnicze
Wysoki cholesterol

Tiftele: klopsiki w sosie

Tiftele: klopsiki w sosieimage
image showing recipe preparationPreparation timeelementCzas przygotowania20 min
image showing recipe preparationCooking timeelementCzas gotowania70 min
image showing recipe preparationPortionselementPorcje4
image showing recipe preparationFromelementEuropa

Składniki

Klopsiki

  • 200 g mielonej wołowiny
  • 200 g mielonej jagnięciny
  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ pęczka koperku
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 1 duże jajko, lekko roztrzepane
  • 1 ziemniak
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1/2 kromki chleba, namoczonego w wodzie
  • Sól, pieprz
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki zimnej wody

Sos

  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 pomidory
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • ½ zielonej papryki
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ zielonej papryczki chili, pokrojonej na plasterki
  • 100 mL wody

 

Sposób przyrządzania

Zetrzeć na tarce ziemniak, marchewkę i seler naciowy.
Zmiksować mięsa, warzywa oraz grubo posiekaną cebulę, czosnek, koperek i natkę.
Przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Dodać chleb, jajko i zimną wodę. Wyrobić ręcznie.
Wstawić do lodówki na 20 minut.
Uformować klopsiki wielkości orzecha włoskiego (będzie łatwiej, jeśli zwilży się ręce wodą).
Zrumienić z każdej strony na oleju.
Pokroić pomidory w plasterki (można je wcześniej obrać ze skórki).
Drobno posiekać i zrumienić cebulę.
Dodać pozostałe składniki sosu.
Po zagotowaniu, wrzucić klopsiki. Gotować na wolnym ogniu przez 15 minut, a następnie dusić na małym ogniu przez 30 minut. 

Energia
(Kcal)
Białko (g) Węglowodany (g) w tym cukry (g) Tłuszcze (g) w tym kwasy nasycone (g) Omega
3 (g)
błonnik (g) Sód (mg)
381,4 32,5 21,4 9,8 17,0 6,5 0,1 5,3 284,1

Uwagi dietetyka

Klopsiki to typowe danie kuchni środkowoeuropejskiej. Można je przygotować ze zmielonych resztek mięsa, żeby nie marnować żywności.