Dławica piersiowa
Wysoki cholesterol
Cukrzyca
Niewydolność serca
Nadciśnienie tętnicze
Zupa krem z zielonego groszku
Czas przygotowania15 min
Czas gotowania90 min
Porcje4
Europa
Składniki:
- 250 g groszku
- 2 średnie cebule
- 1 marchewka
- 4 średnie ziemniaki
- 1 łodyga selera naciowego
- 3 liście laurowe
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oleju
- sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
- Poprzedniego wieczoru namoczyć groszek w wodzie.
- Pokroić cebule.
- Zetrzeć na tarce marchewkę.
- Posiekać seler naciowy.
- Podsmażyć cebulę i marchewkę na oleju. Dodać seler.
- Obrać ziemniaki, pokroić w kostkę i dodać do warzyw.
- Opłukać groszek i dodać do pozostałych składników.
- Dolać 1,5 l wody.
- Dodać liście laurowe i rozgnieciony czosnek.
- Gotować pod przykryciem przez półtorej godziny, a następnie ostudzić i zmiksować.
- Przyprawić solą i pieprzem.
ENERGIA |
WĘGLOWODANY |
W TYM CUKRY |
TŁUSZCZ |
W TYM KWASY |
W TYM KWASY |
BŁONNIK |
SÓD |
177,8 kcal |
5,5 g |
7,1 g |
3,9 g |
0,5 g |
0,1 g |
6,1 g |
90,2 g |
Uwagi dietetyka:
Zielony groszek ma wysoką wartość odżywczą, gdyż jest bogaty w białko i błonnik.